Bett, del 1

Tränsbett
Tränsbett verkar på hästens laner och tunga. Effekten av tygeltaget går via mungipan rakt emot ryttarens hand, viket gör att inverkan ändras beroende på om hästen går med huvudet högt eller lågt. Går hästen lågt med huvudet blir det en uppresande effekt, det inbjuder till att korta halslinjen. På hästar som har problem med höjd, spänd hals är det kanske att föredra ett annat bett tills hästen lärt sig att inte korta sin halslinje.


Oledat tränsbett
Trycket från bettet hamnar ganska jämt fördelat i munnen, både över tunga och laner. Hästen kan lyfta bettet med tungan. Vissa hästtandläkare rekommenderar detta bett för unghästar.

2-delat tränsbett/ledat tränsbett
Trycket från bettet hamnar mestadels på lanerna. Är bettet för långt eller felaktigt utformat kan mitten av bettet petas upp i gommen när man tar i tyglarna. Vissa hästar påverkas mycket negativt av det. Det finns bett som är designade så de inte kan få en mindre vinkel än 150 grader. De ska inte peta i gommen.

3-delat tränsbett/2-ledat tränsbett
Trycket från bettet hamnar mest på lanerna men även lite över tungan. När du tar i tygeln viks bettet men i och med mittdelen av bettet så petas inte hästen i gommen. Mittdelen kan vara rund eller "platt", även i en annan metall. Den "platta" mundelen är skarpast. Många hästar trivs med tredelat, och det är det bett man oftast har som "standardbett" på hästen, och utgår ifrån när man testar andra bett senare.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0