Bålstabilitet och kroppsuppfattning

Ni vet cirkusartister, akrobater? De har ju vanligtvis riktigt deffade överkroppar. Har ni tänkt på hur de gör när de går upp på händer?

De sätter i händerna och drar sig lååångsamt upp med hjälp av kroppens muskler, tills de står rakt upp. Det är just detta du ska träna för att få till bra bålstabilitet och smidighet. Även styrka i axlar och skuldror kommer in här.

Gör såhär:
Börja med att ta ställa dig på händer mot en vägg, i början kommer du behöva ta mycket fart. Allt eftersom du blir starkare kommer du kunna ställa dig en bit från väggen men ändå hålla balansen.

När du är riktigt stark kommer du kunna göra som akrobaterna, riiiiiktigt långsamt. Prova även att stå på en hand, och sedan armhävningar, handstående. DU kommer ha stor nytta av detta för dina ridmuskler!

Förlåt för dålig uppdatering, och de få inlägg som kommer upp är av kass kvalité. Det är mycket nu för tillfället och jag har en "brådskande familjeangelägenhet" jag har deadline på imorrn, riktig beslutsångest. Det finns helt enkelt inte riktigt någon plats i mitt huvud för faktainlägg till er, tyvärr. Det är jag ledsen för. Hoppas på förbättring imorrn!

Ryttarens svaga punkter

Som ryttare tränar vi väldigt många muskler, men för att bli riktigt bra och uthålliga, och ha en god kroppskontroll behöver man träna mer, utöver ridningen. Jag publicerar minst en muskelgrupp om dagen så längre jag gästar Ryttarinfo!

Kapp- och skuldermusklerna
Ni vet, de som kommer bli en puckelrygg om ni inte tar tag i det nu. För att underhålla dem behöver du
- Dörrhål
- Bänk/pilatesboll
- Två hinkar med bra handtag
- Vatten

Gör såhär:
Häll upp lagom mycket vatten i de båda hinkarna (ca 1-2 liter är bra i början). Ligg på mage på bänken/ha bollen under bröstkorgen/magen. Ta tag i hinkarna och lyft upp dem med raka armar. Försök att inte höja axlarna. Lyft så pass högt att du känner att skulderbladen rör sig mot varandra. Ta ner hinkarna långsamt. Kör 3 set med 10 lyft i varje, öka på efterhand.

När du ridit, ta chansen att stretcha ut bröstmusklerna som annars tenderar dra ihop sig och "hjälpa puckeln att bildas". Ställ dig mitt i ett dörrhål, ena armen rakt ut med armbågen i 90 graders vinkel. Vrid sedan kroppen mot den andra dörrposten, alltså, vore du tjejen på bilden skulle du vrida hela din kropp så du tittade på C-et i ordet brevid. Det här brukar kännas ganska rejält ;)


Hästvärlden

Hej på er! Jag har funderat på nu ett tag vad jag egentligen ska blogga om medan Sofia (visste ni vad hon hette?) är bortrest... så jag har googlat, och funderat.

Shit alltså. Det är ju så mycket fakta överallt i hästvärlden och då gäller det att vara källkritisk. Ofta finns inget "rätt eller fel" utan två sidor av samma mynt. Fastän ni kommer träffa på hur många som helst som tror att de vet allt, var ödmjuka, fundera på om det de säger kan vara sant, men i slutänden är det er själva ni måste lita på. För det är DU som ansvarar för dina handlingar, då måste du göra saker du kan stå för med din häst, inte saker någon annan sagt åt dig, som du litar blint på. Jag anser att det här citatet är mer sant än någonsin, just inom hästvärlden.

"Var och en måste själva formulera frågorna och söka svaren.
Det är människans frihet.
Det är människans ansvar"
Jonas Gardell


Jag åker iväg

Jag åker iväg ett par dagar, har packat idag därför så dålig (ingen) uppdatering! Jag blir borta till torsdag tror jag och har under tiden fixat en gästbloggare, nämligen auroraemily. Hon och jag har kännt varanda ganska länge, och ni har faktiskt redan läst en text av henne! Det var hon som testade John Whitaker-sadeln på sin ponny, så nu blir det spännande att se vad hon tänker bjuda er på de närmaste dagarna. Hennes inlägg kommer ligga i en särskild kategori tills jag granskat fakta i dem. Inte för att jag inte litar på henne, men eftersom jag äger bloggen måste jag ha koll på vad ni får för info! ;)

Ha det bra nu tills jag kommer hem!

Bett, del 4

Material

Metall
De flesta bett är gjorda i metall, den vanligaste metallen är rostfritt stål. Det är ett hållbart material som många hästar trivs med. Ofta kan dessa bett vara smala, vilket är att föredra då hästens egentligen inte har någon egentlig plats alls för bett i sin mun. Metallbett kan vara massiva eller ihåliga. Det känner man lätt. Känns bettet lättare än det ser ut är bettet ihåligt. Massivt betyder att det inte är någon luft inuti. Många hästar trivs bäst med massiva bett som ligger lite stadigare i munnen.

Mässing, koppar, sweet iron
Det är också metaller som genom sin smak ökar salivproduktionen hos hästen. Mässingsbett kan också vara nickelfria och passar bra om man har en nickelallergisk häst. Något man ska se upp med är sweet iron-betten som kan rosta. Ett rostigt bett ska kasseras.

Syntet, gummi, plast, apple mouth
Syntetbett sägs vara behagligare för hästen, i och med att plast är ett mjukare material än metall. Tyvärr finns det också en del nackdelar:
- Plast är mjukare än metall. Kommer hästen åt bettet med tänderna kan det bli vassa kanter. Ett bett med vassa kanter ska inte användas.
- Syntet kan ge brännsår i kinderna på hästen. Dessa sår är mycket svåra att se men kan orsaka starkt obehag hos hästen.
- I 9 fall av 10 är syntetbett tjockare än metallbett. Eftersom hästen inte har hur mycket plats som helst i munnen fungerar det helt enkelt inte att ha hur tjockt bett som helst, då måste hästen gapa. Mer om hur du passar in bett storleksmässigt i nästa del av bettserien.


Fodertips

3 deciliter matolja innehåller samma mängd energi som 1 kilo havre. Matolja hjälper dessutom till att göra pälsen blank och huden smidig, samtidigt som det smörjer mag-tarmsystemet.

Självfallet ger man inte bara olja. Går din häst på KRAFFT GRUND tex, men inte är tillräckligt pigg kan en deciliter olja tillsatt i kvällsmaten göra susen. :)

Ryttarträning

Vi hästmänniskor är ju ofta väldigt måna om hästen, att den ska få i sig rätt näringsämnen och hållas i topptrim. Men hur är det själva? Jag vet med mig att åtminstonde JAG skulle kunna prestera bättre om jag motionerade mer... Fast det är ju så jobbigt att ta på sig löpskor och jogga en halvtimme om dagen... och så har man ju aldrig tid, med läxor, häst och skola som tar upp all tid! Känner du igen dig?

Det man får göra då, är att öka på vardagsmotionen. Det här är ett par sätt som knappt tar någon tid alls:

- Cykla istället för att åka bil/buss. Gäller både till stallet, skolan och affären.

- Jogga istället för att cykla någon gång i veckan. För mig tar det ca 15 minuter att cykla till stallet. Om jag promenerar i snabb takt istället tar det 30 min. Joggar jag tar det ca 20 min. Fem minuter extra på resan är ju INGENTING.

- Om du tränar klättring med din häst, hoppa av i nedförsbackarna och gå brevid. Det minskar slitaget på hästens framben. Ska hästen bara skritta (vilket ger bäst resultat för hästens styrka) kan du kan skippa ridandet helt och leda eller tömköra när du klättrar? Tar inte en sekund mer tid än att rida.

- Alla hästar bör skritta fram och av ca 15 minuter. Perfekt, sammanlagt en halvtimme som man bara åker häst och knappt ökar sin egen kondis nånting alls! Gå brevid hästen istället för att rida, så värmer du upp dig själv också.

- Alla får äta godis och onyttigheter. Men försök köpa minst lika mycket frukt som godis. Alltså, ska du köpa en godispåse på 200g så köper du två äpplen också. Och äter upp dem. Själv.


:)

Nu kan du följa min blogg med bloglovin'. Klicka bara på ikonen under "länkar".

Vill du bli länkad på min blogg? Maila mig. Din bildlänk ska vara 200 pixlar bred.

Sjöbogårdens man och svansspray

Ett billigt pälsglas som även kan användas i människohår, speciellt om man är intresserad av balsammetoden.

Innehåll:

Aqua
- tror ni vet vad detta är ;)
Wheat germ oil - Vetegroddsolja. Är endast löslig i vegetabiliska och eteriska oljor samt vissa fetter, vaxer och hartsämnen. Hållbarhet 1,5-3,5 år vid förvaring under 25 grader. Används som hudvårdande närande medel till krämer avsedda för människor. Kan tillsättas i tvål för att tvålen ska vara mer skonsam mot huden. Varning: Är du mycket glutenallergisk kan du vara känslig mot oljan.
Panthenol - Lösligt i vatten men INTE i oljor. Används ofta som hårvårdande ämne i schampo och balsam, även i vissa hudkrämer. Effektivt på skadad hud, omvandlas till vitaminen b5 när det kommer i kontakt med syre, vilket huden mår bra av.
Sweet almond oil - ¨Kan användas som sminkborttagningsmedel, är alltså ganska mild. Används ofta som massageolja då det tar relativt lång tid för oljan att tränga in i huden.
Triethanolamine - Troligen den första verksamma ingrediens i 30-talets första syntetiska schampon. Vattenlöslig. Har efter lösling i vatten ett mycket högt ph-värde och är irriterande på huden. Huvudegenskaper: Avfettande. Kan förekomma i flytande eyeliner. Är en ingrediens i Neutrogenas tvål bland annat. Enligt arbetarskyddsstyrelsen är detta ämne allergiframkallande, men när det ingår i flytande tvål är allergiska reaktioner ovanliga. Kan tas upp av huden (hos möss i alla fall) och ev. orsaka levercancer. Enligt lag får max 2,5% förekomma i kosmetiska preparat som inte sköljs av. Oklart vad det är för lagstiftning angående produkter för djur.
Melalevca - Kan inte hitta någon uppgift
Salvia officinalis - Flerårig ört, i vissa kloster anses det vara en universalmedicin. Mycket mytomspunnen medicinalväxt, the på bladen sägs lindra PMS bland annat.
Aloe vera gel - Används som hudvårdande medel, påskyndar läkning och minskar ärrbildning.
Tea tree oil - Dödar bakterier och löser upp var, används ofta som bakterie- och svampdödande medel. Ofta i aknetvålar bland annat. Bör inte förvaras i plastflaska då en av oljans beståndsdelar kryper in i plasten. Kan användas som rumsdoft för att klara tankarna och öka koncentrationen. Effektivt flug- och myggmedel. Säljs ofta som naturläkemedel för utvärtes bruk. Effektiv mot mjäll. Katter är mycket känsliga mot oljan och får katten i sig bara ett par droppar kan veterinärbesök vara akut nödvändigt. Tea tree olja är förbjudet i Norge. Några europeriska länder rekommenderas att inte använda mer än 1% olja i sina produkter. Man misstänker att de som reagerar på oljan egentligen reagerar på att oljan blivit gammal eller felhanterad.

Bett, del 3

Oledade bett

Raka
Väldigt få bett är spikraka, oftast har de en svag böj för att passa munnens anatomi bättre. De raka ger tryck över tungan (eftersom tungan ligger högre än lanerna) och på lanerna.

Tungfrihet
Tungfriheten gör att bettet verkar mer jämnt i munnen, både över tunga och laner. Vissa hästar ogillar tryck över tungan och då kan tungfriheten vara bra så de slipper det obehaget.

Fyrkantsport
Fyrkantsporten är en tungfrihetsport som är fyrkantig. Vissa hästar trivs bättre med det. Ofta är en fyrkantsport högre än en vanlig tungfrihetsport och trycket hamnar mer över lanerna. Gemensamt för alla tungfrihetsvarianter är att man ska vara uppmärksam på att de inte är så pass höga att de går i gomtaket när bettet inverkar.

Tungfrihetsportar är vanligast på stångbett, som nästa del av följetongen kommer handla om!

Idag startar bettföljetongen!

Kul att du vill hänge med på min expedition genom bettdjungeln. Jag ska vända på varje sten och räta ut varenda frågetecken. Hur funkar bettet? Vad har det för för- och nackdelar? Spelar materialet någon roll? Ställ din fråga och få svar! Varje dag kommer information om ett nytt område publiceras. Ställer du frågor får du också svar på exakt det du vill veta :)

Jag har ca 10 olika källor till varje område, samt en del av det är mina egna observationer. Kontakta mig om du vill ha adresser till källorna för att läsa mer på egen hand.


Bett, del 2

Hissbett
Hissbett är bett som, när man tar i tygeln, hissas upp i munnen och trycker på nacken. Det finns ingenting som stoppar effekten av bettet förutom hästens fysiska stopp, och de kommer ofta långt efter den drägliga smärtgränsen. Många upplever en eftergift i nacken hos hästen när man använder hissbett. Oftast är det en "falsk eftergift", hästen böjer nacken utan att ta med sig rygg och bakben. Den går alltså mest troligt inte i någon gynnsam form.


Pessoa
Jag har, som så många andra, skrivit om detta tidigare. Kan inte rekommendera på något plan. Förutom om du ska rida på långa tyglar, förutom det - nej.

Gag
Tyglarna fästs i sidostyckena, som går genom öglor i bettet. Tryck på nacken och i munnen.

Amerikanskt gag
Ungefär en korsning mellan gag och pessoa. Sidostyckena går inte genom bettringarna, utan det ser ut mer som ett platt pessoa, men bettet snurras inte fullt så mycket som det gör med pessoa. Tryck på nacken och i munnen.

Bett, del 1

Tränsbett
Tränsbett verkar på hästens laner och tunga. Effekten av tygeltaget går via mungipan rakt emot ryttarens hand, viket gör att inverkan ändras beroende på om hästen går med huvudet högt eller lågt. Går hästen lågt med huvudet blir det en uppresande effekt, det inbjuder till att korta halslinjen. På hästar som har problem med höjd, spänd hals är det kanske att föredra ett annat bett tills hästen lärt sig att inte korta sin halslinje.


Oledat tränsbett
Trycket från bettet hamnar ganska jämt fördelat i munnen, både över tunga och laner. Hästen kan lyfta bettet med tungan. Vissa hästtandläkare rekommenderar detta bett för unghästar.

2-delat tränsbett/ledat tränsbett
Trycket från bettet hamnar mestadels på lanerna. Är bettet för långt eller felaktigt utformat kan mitten av bettet petas upp i gommen när man tar i tyglarna. Vissa hästar påverkas mycket negativt av det. Det finns bett som är designade så de inte kan få en mindre vinkel än 150 grader. De ska inte peta i gommen.

3-delat tränsbett/2-ledat tränsbett
Trycket från bettet hamnar mest på lanerna men även lite över tungan. När du tar i tygeln viks bettet men i och med mittdelen av bettet så petas inte hästen i gommen. Mittdelen kan vara rund eller "platt", även i en annan metall. Den "platta" mundelen är skarpast. Många hästar trivs med tredelat, och det är det bett man oftast har som "standardbett" på hästen, och utgår ifrån när man testar andra bett senare.

Rastlösa hästar

Jag tror alla vet vad jag menar. Hästar som tycker att det är SÅÅÅ TRÅKIGT att stå i stallet och därför lägger sig till med ovanor som krubbitning, vävning, skrapar i golvet och på väggar och gnager. Vissa går och går och går runt i boxen. Väldigt irriterande och det stör ofta inte bara människorna i stallet utan även de andra hästarna. Vad gör man då åt det?

Det man ska tänka på är att alla dessa problem skapades av människan. Vi har hästarna på stall en stor del av dygnet, när de egentligen är gjorda för att ströva runt och leta mat och beta från marken näst intill dygnet runt. Som tur är, så är lösningen på det här problemet oftast det billigaste. Glöm allt ridsportsbutikerna försöker pracka på er, bara för att själva tjäna pengar. Jag har ett par knep som med stor sannolikhet kommer ta bort eller åtminstonde reducera olaterna nästan direkt. Här är de:

Tips nummer 1:
Öka hästens hagtid. Blir den rastlös av att stå inne med inget att göra, gör stallvistelsen så kort som möjligt. Står du i stall där hästarna har en bestämd insläppstid, ta upp på ett möte att du skulle vilja ha din häst ute mer. Går det inte kanske det finns en sjukhage den kan få gå i efter insläpp? Annars kan du testa att gå promenader med den, så hästen håller sig i rörelse, precis som den ska.

Tips nummer 2:
Sätt upp stora grenar som hästen kan gnaga på i boxen. Superlätt och allt du behöver är en såg, balsnöre (eller spikband och skruvdragare och skruvar) och markägarens tillstånd. (fråga stallägaren om du ska skruva upp grenen i stallinredningen). De träd hästar tycker bäst om är fruktträd och ask. Åtminstonde gör våra det. Antagligen har olika hästar olika favoriter, så om markägaren tillåter kan du ta grenar av vilket träd du vill i skogen. (Se upp för idegran, dögiftigt. Ta inte gran om du inte kan skilja mellan idegran och gran. För mycket ekollon är inte heller bra).

Tips nummer 3:
Är hästen fortfarande rastlös, trots den ökade utevistelsen och grenarna, är foderstaden bra att se till. Minst tre, gärna fem gånger om dagen ska de ha mat. Man räknar då 1 kg torrsubstans/100 kg häst och dag. Hö har en TS-halt på ca 80%. Alltså 1,2 kg hö/100 kg häst. Silage har ca 60% TS. Alltså: ~1,5 kg silage/100 kg häst och dag. En rastlös häst kan behöva väldigt mycket grovfoder, för att hålla sig sysselsatt. En ponny kan bli tjock av allt för stor silage-giva, då det är näringsrikt och ponnyer i allmänhet är lättfödda. Ge då ett energifattigt hö eller halm, förslagsvis på kvällen eftersom det är den maten hästen ska pyssla med hela natten. Alltså, lite silage på morgonen så de hinner äta upp innan utsläpp, ca 1/3 av dagsbehovet på lunchen och resten + några kilo halm på kvällen.

Sen specialtips på ett par av de olika olaterna:
krubbitning - se till att det inte finns kanter att krubbita mot. Anars krubbitarrem.
gnager på väggarna - Ge absolut inte de här stenarna som säljs som "krubbkompis" osv, de är ofta mycket söta och när hästen fått för mycket socker på tungan skrapar den av det genom att slicka mot väggen. När stenen sen är slut kommer hästen känna lukten från väggarna och sedan börja tugga på väggarna där det luktar slicksten. Söta stenar är bäst som hästgodis.

Jag kan inte lägga in bilder förrän min dator fungerar igen

Därför blir de få inlägg som kommer nu, ganska tråkiga utan bilder. Lovar dock att uppdatera dem med bilder när min dator strejkat färdigt. Håll till godo!

Eftersom jag inte kan lägga in bilder kommer inga nya övningar läggas upp.

Recension: Thorowgood T6 John Whitaker

Sadeln jag provade:
Hoppsadel 17" vid bomvidd, normal manke. Brun syntet. Mycket framskurna vulster och ortspetsarna ligger långt bak=bogen kan röra sig mer obehindrat. Flyttbara knävulster. Klossar även bakom benet. Vi testade sadeln i en vecka.

Ryttaren: 173 cm lång med långa ben=svårt att få plats i så små sadlar som hästen kräver.

Hästen: Arabkorsningsponny med kort rygg=kort sadelläge. Enligt broschyren man mäter av hästens storlek på, ligger han just mellan normal och vid bomvidd, och har låg manke. Dock vet jag sedan tidigare att hans manke gärna tar i sadeln, och valde därför att prova en sadel för normal manke istället för låg.

Såhär tycker vi om sadeln: Till en början tyckte jag att sadeln var fruktansvärt hård och obekväm, då jag dels ridit barbacka en månad och innan dess hade en väldigt mjuk sadel. Första gångerna jag ställde mig upp i lätt sits åkte skänkeln framåt - ordentligt! Enligt tillverkarna ska sadeln förbättra sitsen och balansen i hoppningen, och antagligen är det vad de menar - benet åker fram.

Ortspetsen (den hårda del av sadeln som utgör bomvidden) låg utan problem tre fingrar bakom bogbladet, och låg kvar där alla dagar utom en. Mina ben fick utan större problem plats i sadeln och efter ungefär fyra dagar tyckte jag den kändes lika skön som en wintec eller bates att rida i, lite samma känsla. Trots hästens korta rygg låg sadeln bra, då den både var lagom stor åt mig samt endast var någon enstaka centimeter för lång för honom. Är sadeln tillräckligt stor för ryttaren gör det inte så mycket om anläggningsytan är en eller ett par cm för lång, då bakersta delen av bossorna inte kommer belastas i någon större utsträckning då.

Ponnyn var nöjd med sadeln och gick riktigt bra. Trots att han enligt butikspersonal och tillverkare har låg manke låg sadeln nästan väl nära ryggraden, endast 2-3 fingrar ifrån i vissa lägen.

Fördelar:
+ Relativt kort anläggningsyta
+ Mycket plats för benen
+ Bekväm modell
+ Ortspetsarna långt bak
+ Ändringsbar bomvidd
+ Bra grepp i säte och knävulster
+ Nöjaktig läderkänsla

Nackdelar:
- Ligger nära hästens ryggrad
- Hårt säte
- Gnisslar mot läderstövlar
- Finns endast i brunt
- Åkte fram en aning vid en eller två tillfällen
- Kåpornas material känns lite plastigt på nya sadlar

Sadeln får 4 av 5 poäng. För full pott skulle jag gärna se att syntetmaterialet blev bättre utvecklat och fler färger (svart åtminstonde). Kanske även lite mjukare sits, jag fick ont i sittbenen efter ett par ridtillfällen i den här sadeln.

Bilder kommer när mitt eget internet fungerar igen.

Bloggen har legat nere

ca en vecka. Internet har slutat fungera, eller programmet som ansluter till internet är trasigt. Jag vet inte när jag kan fixa det, förhoppningsvis den här veckan. När internet börjar fungera igen lovar jag en recension av en whitakersadel, flera nya hopp och dressyrträningstips och mest troligt kommer det även upp lite fler stalltips, när jag själv får ordning i mitt stall (vi har flyttat två skiljeväggar och bytt ut dem, samt fixat ny sadelkammare... det är kaos för tillfället :)).

Jag funderar på att göra en ny kategori, som ska innehålla tips på hur man som ryttare håller sig stark, frisk och glad. Vad tror ni om det, vill ni läsa tips om avsutten träning och mat?


Dagens dressyrövning


I dagens dressyrövning tränar du bland annat:

- Rakriktning
- Galoppfattning

Det här behöver du:
- Medhjälpare

Såhär gör du:
- Vänd upp på medellinjen från A, i trav. Din medhjälpare står vid C.
- När du ramat in hästen och har den på rakt spår, fattar du galopp. Efter ett par språng saktar du av till trav igen.
- Fatta galopp ca 3 ggr på medellinjen.
- Din medhjälpares uppgift är att se hur rakt du rider.
- Vid C, vänd var annan gång åt höger och var annan åt vänster.
- På långsidorna kan du göra vad som passar för att huvudövningen med fattningarna ska bli bättre. Behöver du mer framåtbjudning kan du rida en galopp med högre tempo, vill din häst inte sakta av i övningen kan du träna övergångar osv.

Tänk på:
- Fatta båda galopperna lika mycket. Vänder du in och fattar vänster-höger-vänster ena gången ska du fatta höger-vänster-höger andra gången osv.
- Ha ögonkontakt med din medhjälpare. Detta är för att träna på att hålla upp blicken. Hästen kommer finnas kvar under dig även om du inte tittar på den.
- Hinner du inte med 3 galoppfattningar så gör du inte. Stressa inte fram resutat, det kommer när det kommer.

Bettvana

Ett tips från en rasförening i sverige, för dig som ska vänja unghästar vid bett.
- Tränsa, se till att allt sitter som det ska
- släpp sedan ut i hage med kort gräs
- låt dem beta under uppsikt i ca 30 min i taget.

Flugor, flugor, flugor 2


Om din häst kan ha på sig grimma i hagen utan att få makalöst mycket skavd päls och dessutom besväras av flugor i ögonen är flyveil ett bra alternativ. Knäpp på som ett pannband så får hästen en skyddande "fejkpannlugg". Kostar mellan 5 och 100 kr, beroende på material.

Skillingaryd hästsalva


Salvan innehåller:
- Pine oil
(Olja från tallen, användes förr som herrparfym. Stimulerar blodcirkulationen och används som rumsspary i tyskland, där den motverkar trötthet, stress och huvudvärk. Andas du in det är det bakteriedödande, virushämmande, svampdödande och slemlösande för luftvägarna. Varning: För gammal tallolja irriterar huden)
- Eucalyptusoplja (Används till det mesta. Tandkräm, smaksätta godis, hudvård. Bakteriedödande, virushämmande, sårläkande och ärrläkande. Något lokalbedövande. Ångorna läker och lindrar luftvägssjukdomar och används flitigt av människor till det mesta. Lång hållbarhet, för gammal olja blir mörkgul) 
- Med. terp. olja (Det är detta som luktar tjära. Svampdödande och antiseptisk. Behandlar hudsjukdomar och är smärtlindrande. Oljan kan ge blåsiga utslag vid kontakt med olja eller ångor. Är giftig att förtära i stora mängder)
- Vitt vaselin (fungerar som akut skyddande sårsalva, har extremt lång hållbarhet och anvnds ofta istälelt för andra fetter som kan härskna. Är en biprodukt vid olje- och bensintillverkning. Är inte hudvårdande på något sätt, förutom att det är fett. Täpper till huden)

Jag använder den på sår och torra sårskorpor och skav, som flugor tycker om. Har även haft den i manen ett par dagar då en häst ville gnaga på min häst i hagen. Har också använt på mina egna torra läppar enstaka gånger, med godkänt resultat. Används av vissa på mugg och runt ögon och nos, för att skydda från flugor.

Gymnastikhoppning


I dagens övning är de gröna strecken bommar som ligger på marken. De röda är studs på ca 30-60 cm, beroende på storlek på häst samt hästens styrka. Ridbanan i exemplet är ca 20*40 m.

I dagens övning tränar du:
- Att hitta en jämn galopp
- Att se galoppsprång
- Styrke- och koordinationsträning hos hästen
- Kvickhet för hjälperna

Det här behöver du:
- ca 18 bommar
- 8 hinderstöd

Avstånd:
- En bom på medellinjen vid C. Ytterligare en bom på medellinjen, med mittpunkten 18 m från "C-bommens" mittpunkt. En bom på vardera sida längs fyrkantspåret, ca 10 m från kortsidan.
- Studset byggs upp ca 10 m från galoppbommen på den långsidan.
- Fyra studs med ca 3 m emellan varje.
- Fem travbommar med star från A, ca 1,10 m mellan varje, mätt på mitten.
- Bommen mellan F och B ligger ca 24,25 m från den gröna på volten.

Såhär gör du:
- Galoppera över bommarna på volten. Försök hitta ett jämnt flyt där varje fjärdedel av volten är lika rund och får plats med lika många galoppsprång på varje del. Gör volten större/mindre om sprången inte passar mellan bommarna.
- När du har en jämn galopp rider du vidare mot fyrstudset. Det är ca 2 galoppsprång mellan voltbommen och första studset. Måtta inte.
- Rid igenom studsen och låt hästen hålla koll själv. Försök hålla dig lite upprätt så du inte tippar fram. Blicken långt fram.
- Sakta av till trav på rakt spår.
- Rid över travbommara vid A
- Fatta galopp över markbommen på långsidan. Det är ca 6 galoppsprång fram till bommen på volten.

Tänk på:
Självklart kan övningen modifieras så den passar dig bättre. Anledningen till att jag valt ett fyrstuds är att det "tvingar" hästen att hålla balansen och koordinera sig mer än vad ett trestuds gör. Har du en unghäst eller en häst med dålg styrka och koordination kan du självklart ta bort ett studs (eller lägga ner en bom på marken istället) och göra färre travbommar eller ta bort dem helt. Återigen, fem bommar är mer krävande än tre, då hästen kan "ramla" över tre, utan större svårighet.

Vill du ha svårare kan du göra upphöjda bommar och ett litet räcke av hindret mellan F och B, men tänk då på att höga bommar är mer ansträngade för hästen än markbommar. Den blir alltså muskeltrött snabbare.

Sunny day

Solen steker, vattnet är varmt och härligt. Som upplagt för en mysig ridtur till stranden för att bada, eller hur?

Tänk bara på detta för att badturen ska bli lika härlig för alla andra:
- Bär hjälm. Oavsett hur varmt det är, ha hjälm på skallen när du och hästen busar i vattnet.
- Bada inte barfota. Om du råkar bli trampad utan skor blir skadorna på dig mest troligt allvarligare än vad de skulle vara om du hade haft skor. Dessutom, säg att du åker av på vägen till sjön. Hur skönt är det att gå barfota i skogen tills du hittar lämplig sten att hoppa upp ifrån?
- Meddela någon om vart du rider.
- Bada inte på allmänna badplatser, såna som kommunen fixar till för besökare.
- Det här är självklart. Bada inte där det är förbud mot häst/djur.
- Ta undan bajs efter hästen. Lika självklart som punkten innan.
- Fråga markägare om lov
- Är det fler som badar på det badstället du sett ut, fråga om det är okej att hästen kommer i vattnet. Inte alla uppskattar 500 kg häst som skvätter, plaskar och gör oförutsägbara saker.
- Bada inte på okända platser. Stora stenar under vattenytan är INTE bra för hästens ben, då hästen inte ser vad som händer i vattnet.

Simma lugnt!

Pessoabett

Pessoabettet, eller "the dutch gag", är ett omdiskuterat bett. Somliga hävdar att det är världens bästa bett och trivs jättebra med det. Andra undviker det som pesten och tycker att det är snudd på tortyr. Vad är det då som är så dåligt med det? Jag menar, flera i hoppeliten använder det, då kan det väl inte vara så illa, eller?

Såhär ligger det till. Mundelen på bettet ser ut som ett vanligt tränsbett. Inga konstigheter så långt. Bettringarna är lösa, precis som på tränsbett. Det som skiljer är 2-3 extra små ringar, på bettringen. En i ovankant för att fästa sidostycket i. En eller två i nederkant för att fästa tygeln i. Det är här det dåliga kommer in.


När du tar i tygeln händer detta:
- Bettringarna roterar INNAN bettets mundel hunnit inverka
- Rotationen gör att bettet i första hand trycker på nacken som ett gag gör, samtidigt som bettets mundel dras längre bak i lanerna (stretchar mungipan). (Gageffekt=Säger åt hästen att böja ner huvudet)
- Mundelen böjs (om du har ett ledat bett) upp i hästens gom och kan "peta" i gommen. (pet i gommen=hästen vill slå sig fri, lyfta huvudet för att komma ifrån petet)
- För att ge eftergift måste du släppa efter så mycket att tyglarna blir "hängande", du förlorar alltså kontakten helt med hästens mun.

Här har vi alltså ett bett som både säger åt hästen att kröka nacken, och att sträcka ut den. Hur reagerar hästen på det? Jo, den ger oftast efter för det som är mest obehagligt. Samt blir mer och mer "döv" för bettets inverkan. Du behöver allts med stor sannolikhet betsla upp till något skarpare så småningom.


"Men min häst är så stark, jag kan inte rida på något annat bett!"
Har du testat pelham, jaktkandar, hackamore eller bara att rida mer lydnadsövningar? Kollat upp hästens rygg, mun och ben? Pessoabettet tillför ingenting i din ridning, det är en "genväg" som förr eller senare kommer bli en "senväg".

"Kan man inte bara sätta på kedja så blir det som vilket annat hävstångsbett som helst?"
Nej, i och med att ringarna roterar får du aldrig den hävstångsverkan du är ute efter.

"Varför är bettet tillåtet enligt TR om det nu är så hemskt?"
Det kan jag inte svara på, då jag inte har talat med TR-författarna.

Dagens dressyrövning


I dagens dressyrövning tränar du:
- Ställning och böjning
- Att ställa om
- Lösgörande
- Halt

Det här behöver du:
- Två koner, hinkar, stenar, blomkrukor, hinderstöd eller dyl.

Såhär gör du i övningen med skänkelvikning:
Rid i höger varv, i trav. Vid M börjar du göra skänkelvikning på diagonalen, undan vänster skänkel. Rakrikta hästen och lägg en volt från X, som räcker ända ut till spåret. När volten är klar rakriktar du igen och ställer om till höger. Gör skänkelvikning ut till F undan höger skänkel. Följ spåret. Vid A gör du halt.

På andra långsidan kan du antingen göra om samma övning eller rida lite tempoväxlingar eller så.

Jag vill ha högre svårighetsgrad?:
Byt ut första skänkelvikningen mot en öppna åt höger. Rakrikta, gör volten (eller hoppa över den om du vill ha ytterligare svårare övning) och gå ut i en förvänd sluta mot F. Kom ihåg att rakrikta och ställa och böja om innan hörnpasseringen.

Tänk på:
- Anpassa övningen efter hästen. Bli inte arg om inte skänkelvikningen hamnar exakt där du vill ha den, utan försök att bara komma igen. Sänk kraven istället för att bli arg :)
- Förbered halten i god tid.
- Planera din ridning, det är mycket som händer på kort tid.

Flugor, flugor, flugor

Idag har jag för första gången testat detta flugmedel på min häst... Återstår att se om det fungerar, just när jag sprayat på honom höll sig flugor, mygg och bromsar på avstånd i alla fall...
 
Detta flugmedel innehåller
- eteriska oljor som småkrypen ogillar
- medicink vitolja (samma sak som renad paraffinolja, som man rekommenderar att trögmagade föl äter)
- propylenglykol (ett lösningsmedel som används i bla läppstift och deodoranter, släkt med glycerin. Det är ett hudvårdande ämne som löser vattefasta ämnen "lika bra som alkohol och glycerin tillsammans" Fungerar som konserveringsmedel då det motverkar mögelbildning och jäsning, men se upp med att låta luft komma åt, då det drar åt sig fukt ur luften).

Ni får avgöra själva om det är något ni vill att era hästar ev. slickar i sig ;)

teknisk bana


Uppvärmning:
- Rid på A-volten i galopp. Hoppa blå och gröna räcke på volt, försök få lika många galoppsprång varje varv. Kan även rida volt över gröna räcket-blå oxern.
- Rid linjen blått räcke - rött räcke i galopp. Avstånd ca 24,5. Det normala antalet galoppsprång är 6. Försök hitta det tempo som räcker till för 6 språng och känns bra. Testa och se hur mångasprång du kan rida på som mest (korta galopen) och hur få språng du kan få in (läng galoppen)

Bana 1 (snäva svängar, välplanerad ridning):
vänster varv. Rött räcke till gult räcke. Sväng höger, hoppa blått räcke - grönt räcke - blå oxer. Sväng innanför det röda räcket, hoppa grönt räcke. Landa i höger varv. Hoppa blått räcke till rött räcke, avsluta med blå oxer.

Bana 2 (långa vägar):
Höger varv. Hoppa linjen gult->rött räcke. Fortsätt på blå oxer. Gå utanför blått räcke, hoppa grönt räcke på volt. Avsluta med linjen blått->rött räcke.

tre serpentinbågar med bommar


Det här är en superenkel men väldigt nyttig övning. Du tränar på:
- Avbrott och igångsättningar
- ställning och böjning
- varvbyte
- takt
- avståndsbedömning

Hur gör man då?
Säg att du är i höger varv. Vid A rider du in på tre serpentinbågar över medellinjen. När du travat över bommarna och går in i den sista bågen, då, när du ställt om, format åt nya varvet, då fattar du galopp. Galopperar "ett varv på volten" och börjar om på övningen fast från andra hållet. I övergången mellan båge ett (som du galopperade igenom) saktar du av, ställer och formar om till nya varvet, travar i en jämn takt över bommarna. I övergången mellan båge 2 och 3 fattar du galopp igen.

En superenkel övning där det händer grejer hela tiden!

Tänk på:
- Sitt inte och måtta mot galoppbommen, försök ha en jämn och fin galopp och variera vägen för att komma rätt. Kommer ni lite fel på den bommen - vem bryr sig, det är en bom på markn och ni kommer säkert bättre nästa gång, om du bara ändrar vägen litegrann.

Ny läsare?

Först och främst, vad roligt att du hittat hit! Här kommer du kunna läsa om tips för ridpasset, utrustningen, stallet, ja, nästan allt inom området HÄST! Självklart blandat med mina egna värderingar ang. hästhållning.

Vem är då jag som driver ryttarinfo? Jo, jag är en tjej som hållit på med hästar i större delen av mitt liv. Har för tillfället 5 hästar på gården, eventuellt kommer en sjätte i framtiden. Hälften av dem är unga hästar. Jag är mycke intresserad av tävlingsridning och har som mål att bli så bra det går, tillsammans med en glad och sund häst. Under mitt hästliv har jag hunnit samla på mig massa småknep och nu vill jag dela med mig av dem. Förhoppningsvis hittar du något du gillar här!


RSS 2.0