Bett, del 4

Material

Metall
De flesta bett är gjorda i metall, den vanligaste metallen är rostfritt stål. Det är ett hållbart material som många hästar trivs med. Ofta kan dessa bett vara smala, vilket är att föredra då hästens egentligen inte har någon egentlig plats alls för bett i sin mun. Metallbett kan vara massiva eller ihåliga. Det känner man lätt. Känns bettet lättare än det ser ut är bettet ihåligt. Massivt betyder att det inte är någon luft inuti. Många hästar trivs bäst med massiva bett som ligger lite stadigare i munnen.

Mässing, koppar, sweet iron
Det är också metaller som genom sin smak ökar salivproduktionen hos hästen. Mässingsbett kan också vara nickelfria och passar bra om man har en nickelallergisk häst. Något man ska se upp med är sweet iron-betten som kan rosta. Ett rostigt bett ska kasseras.

Syntet, gummi, plast, apple mouth
Syntetbett sägs vara behagligare för hästen, i och med att plast är ett mjukare material än metall. Tyvärr finns det också en del nackdelar:
- Plast är mjukare än metall. Kommer hästen åt bettet med tänderna kan det bli vassa kanter. Ett bett med vassa kanter ska inte användas.
- Syntet kan ge brännsår i kinderna på hästen. Dessa sår är mycket svåra att se men kan orsaka starkt obehag hos hästen.
- I 9 fall av 10 är syntetbett tjockare än metallbett. Eftersom hästen inte har hur mycket plats som helst i munnen fungerar det helt enkelt inte att ha hur tjockt bett som helst, då måste hästen gapa. Mer om hur du passar in bett storleksmässigt i nästa del av bettserien.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0