Gymnastikhoppning


I dagens övning är de gröna strecken bommar som ligger på marken. De röda är studs på ca 30-60 cm, beroende på storlek på häst samt hästens styrka. Ridbanan i exemplet är ca 20*40 m.

I dagens övning tränar du:
- Att hitta en jämn galopp
- Att se galoppsprång
- Styrke- och koordinationsträning hos hästen
- Kvickhet för hjälperna

Det här behöver du:
- ca 18 bommar
- 8 hinderstöd

Avstånd:
- En bom på medellinjen vid C. Ytterligare en bom på medellinjen, med mittpunkten 18 m från "C-bommens" mittpunkt. En bom på vardera sida längs fyrkantspåret, ca 10 m från kortsidan.
- Studset byggs upp ca 10 m från galoppbommen på den långsidan.
- Fyra studs med ca 3 m emellan varje.
- Fem travbommar med star från A, ca 1,10 m mellan varje, mätt på mitten.
- Bommen mellan F och B ligger ca 24,25 m från den gröna på volten.

Såhär gör du:
- Galoppera över bommarna på volten. Försök hitta ett jämnt flyt där varje fjärdedel av volten är lika rund och får plats med lika många galoppsprång på varje del. Gör volten större/mindre om sprången inte passar mellan bommarna.
- När du har en jämn galopp rider du vidare mot fyrstudset. Det är ca 2 galoppsprång mellan voltbommen och första studset. Måtta inte.
- Rid igenom studsen och låt hästen hålla koll själv. Försök hålla dig lite upprätt så du inte tippar fram. Blicken långt fram.
- Sakta av till trav på rakt spår.
- Rid över travbommara vid A
- Fatta galopp över markbommen på långsidan. Det är ca 6 galoppsprång fram till bommen på volten.

Tänk på:
Självklart kan övningen modifieras så den passar dig bättre. Anledningen till att jag valt ett fyrstuds är att det "tvingar" hästen att hålla balansen och koordinera sig mer än vad ett trestuds gör. Har du en unghäst eller en häst med dålg styrka och koordination kan du självklart ta bort ett studs (eller lägga ner en bom på marken istället) och göra färre travbommar eller ta bort dem helt. Återigen, fem bommar är mer krävande än tre, då hästen kan "ramla" över tre, utan större svårighet.

Vill du ha svårare kan du göra upphöjda bommar och ett litet räcke av hindret mellan F och B, men tänk då på att höga bommar är mer ansträngade för hästen än markbommar. Den blir alltså muskeltrött snabbare.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0