Pessoabett

Pessoabettet, eller "the dutch gag", är ett omdiskuterat bett. Somliga hävdar att det är världens bästa bett och trivs jättebra med det. Andra undviker det som pesten och tycker att det är snudd på tortyr. Vad är det då som är så dåligt med det? Jag menar, flera i hoppeliten använder det, då kan det väl inte vara så illa, eller?

Såhär ligger det till. Mundelen på bettet ser ut som ett vanligt tränsbett. Inga konstigheter så långt. Bettringarna är lösa, precis som på tränsbett. Det som skiljer är 2-3 extra små ringar, på bettringen. En i ovankant för att fästa sidostycket i. En eller två i nederkant för att fästa tygeln i. Det är här det dåliga kommer in.


När du tar i tygeln händer detta:
- Bettringarna roterar INNAN bettets mundel hunnit inverka
- Rotationen gör att bettet i första hand trycker på nacken som ett gag gör, samtidigt som bettets mundel dras längre bak i lanerna (stretchar mungipan). (Gageffekt=Säger åt hästen att böja ner huvudet)
- Mundelen böjs (om du har ett ledat bett) upp i hästens gom och kan "peta" i gommen. (pet i gommen=hästen vill slå sig fri, lyfta huvudet för att komma ifrån petet)
- För att ge eftergift måste du släppa efter så mycket att tyglarna blir "hängande", du förlorar alltså kontakten helt med hästens mun.

Här har vi alltså ett bett som både säger åt hästen att kröka nacken, och att sträcka ut den. Hur reagerar hästen på det? Jo, den ger oftast efter för det som är mest obehagligt. Samt blir mer och mer "döv" för bettets inverkan. Du behöver allts med stor sannolikhet betsla upp till något skarpare så småningom.


"Men min häst är så stark, jag kan inte rida på något annat bett!"
Har du testat pelham, jaktkandar, hackamore eller bara att rida mer lydnadsövningar? Kollat upp hästens rygg, mun och ben? Pessoabettet tillför ingenting i din ridning, det är en "genväg" som förr eller senare kommer bli en "senväg".

"Kan man inte bara sätta på kedja så blir det som vilket annat hävstångsbett som helst?"
Nej, i och med att ringarna roterar får du aldrig den hävstångsverkan du är ute efter.

"Varför är bettet tillåtet enligt TR om det nu är så hemskt?"
Det kan jag inte svara på, då jag inte har talat med TR-författarna.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0