Rastlösa hästar

Jag tror alla vet vad jag menar. Hästar som tycker att det är SÅÅÅ TRÅKIGT att stå i stallet och därför lägger sig till med ovanor som krubbitning, vävning, skrapar i golvet och på väggar och gnager. Vissa går och går och går runt i boxen. Väldigt irriterande och det stör ofta inte bara människorna i stallet utan även de andra hästarna. Vad gör man då åt det?

Det man ska tänka på är att alla dessa problem skapades av människan. Vi har hästarna på stall en stor del av dygnet, när de egentligen är gjorda för att ströva runt och leta mat och beta från marken näst intill dygnet runt. Som tur är, så är lösningen på det här problemet oftast det billigaste. Glöm allt ridsportsbutikerna försöker pracka på er, bara för att själva tjäna pengar. Jag har ett par knep som med stor sannolikhet kommer ta bort eller åtminstonde reducera olaterna nästan direkt. Här är de:

Tips nummer 1:
Öka hästens hagtid. Blir den rastlös av att stå inne med inget att göra, gör stallvistelsen så kort som möjligt. Står du i stall där hästarna har en bestämd insläppstid, ta upp på ett möte att du skulle vilja ha din häst ute mer. Går det inte kanske det finns en sjukhage den kan få gå i efter insläpp? Annars kan du testa att gå promenader med den, så hästen håller sig i rörelse, precis som den ska.

Tips nummer 2:
Sätt upp stora grenar som hästen kan gnaga på i boxen. Superlätt och allt du behöver är en såg, balsnöre (eller spikband och skruvdragare och skruvar) och markägarens tillstånd. (fråga stallägaren om du ska skruva upp grenen i stallinredningen). De träd hästar tycker bäst om är fruktträd och ask. Åtminstonde gör våra det. Antagligen har olika hästar olika favoriter, så om markägaren tillåter kan du ta grenar av vilket träd du vill i skogen. (Se upp för idegran, dögiftigt. Ta inte gran om du inte kan skilja mellan idegran och gran. För mycket ekollon är inte heller bra).

Tips nummer 3:
Är hästen fortfarande rastlös, trots den ökade utevistelsen och grenarna, är foderstaden bra att se till. Minst tre, gärna fem gånger om dagen ska de ha mat. Man räknar då 1 kg torrsubstans/100 kg häst och dag. Hö har en TS-halt på ca 80%. Alltså 1,2 kg hö/100 kg häst. Silage har ca 60% TS. Alltså: ~1,5 kg silage/100 kg häst och dag. En rastlös häst kan behöva väldigt mycket grovfoder, för att hålla sig sysselsatt. En ponny kan bli tjock av allt för stor silage-giva, då det är näringsrikt och ponnyer i allmänhet är lättfödda. Ge då ett energifattigt hö eller halm, förslagsvis på kvällen eftersom det är den maten hästen ska pyssla med hela natten. Alltså, lite silage på morgonen så de hinner äta upp innan utsläpp, ca 1/3 av dagsbehovet på lunchen och resten + några kilo halm på kvällen.

Sen specialtips på ett par av de olika olaterna:
krubbitning - se till att det inte finns kanter att krubbita mot. Anars krubbitarrem.
gnager på väggarna - Ge absolut inte de här stenarna som säljs som "krubbkompis" osv, de är ofta mycket söta och när hästen fått för mycket socker på tungan skrapar den av det genom att slicka mot väggen. När stenen sen är slut kommer hästen känna lukten från väggarna och sedan börja tugga på väggarna där det luktar slicksten. Söta stenar är bäst som hästgodis.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0