Recension: Thorowgood T6 John Whitaker

Sadeln jag provade:
Hoppsadel 17" vid bomvidd, normal manke. Brun syntet. Mycket framskurna vulster och ortspetsarna ligger långt bak=bogen kan röra sig mer obehindrat. Flyttbara knävulster. Klossar även bakom benet. Vi testade sadeln i en vecka.

Ryttaren: 173 cm lång med långa ben=svårt att få plats i så små sadlar som hästen kräver.

Hästen: Arabkorsningsponny med kort rygg=kort sadelläge. Enligt broschyren man mäter av hästens storlek på, ligger han just mellan normal och vid bomvidd, och har låg manke. Dock vet jag sedan tidigare att hans manke gärna tar i sadeln, och valde därför att prova en sadel för normal manke istället för låg.

Såhär tycker vi om sadeln: Till en början tyckte jag att sadeln var fruktansvärt hård och obekväm, då jag dels ridit barbacka en månad och innan dess hade en väldigt mjuk sadel. Första gångerna jag ställde mig upp i lätt sits åkte skänkeln framåt - ordentligt! Enligt tillverkarna ska sadeln förbättra sitsen och balansen i hoppningen, och antagligen är det vad de menar - benet åker fram.

Ortspetsen (den hårda del av sadeln som utgör bomvidden) låg utan problem tre fingrar bakom bogbladet, och låg kvar där alla dagar utom en. Mina ben fick utan större problem plats i sadeln och efter ungefär fyra dagar tyckte jag den kändes lika skön som en wintec eller bates att rida i, lite samma känsla. Trots hästens korta rygg låg sadeln bra, då den både var lagom stor åt mig samt endast var någon enstaka centimeter för lång för honom. Är sadeln tillräckligt stor för ryttaren gör det inte så mycket om anläggningsytan är en eller ett par cm för lång, då bakersta delen av bossorna inte kommer belastas i någon större utsträckning då.

Ponnyn var nöjd med sadeln och gick riktigt bra. Trots att han enligt butikspersonal och tillverkare har låg manke låg sadeln nästan väl nära ryggraden, endast 2-3 fingrar ifrån i vissa lägen.

Fördelar:
+ Relativt kort anläggningsyta
+ Mycket plats för benen
+ Bekväm modell
+ Ortspetsarna långt bak
+ Ändringsbar bomvidd
+ Bra grepp i säte och knävulster
+ Nöjaktig läderkänsla

Nackdelar:
- Ligger nära hästens ryggrad
- Hårt säte
- Gnisslar mot läderstövlar
- Finns endast i brunt
- Åkte fram en aning vid en eller två tillfällen
- Kåpornas material känns lite plastigt på nya sadlar

Sadeln får 4 av 5 poäng. För full pott skulle jag gärna se att syntetmaterialet blev bättre utvecklat och fler färger (svart åtminstonde). Kanske även lite mjukare sits, jag fick ont i sittbenen efter ett par ridtillfällen i den här sadeln.

Bilder kommer när mitt eget internet fungerar igen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0