Sjöbogårdens man och svansspray

Ett billigt pälsglas som även kan användas i människohår, speciellt om man är intresserad av balsammetoden.

Innehåll:

Aqua
- tror ni vet vad detta är ;)
Wheat germ oil - Vetegroddsolja. Är endast löslig i vegetabiliska och eteriska oljor samt vissa fetter, vaxer och hartsämnen. Hållbarhet 1,5-3,5 år vid förvaring under 25 grader. Används som hudvårdande närande medel till krämer avsedda för människor. Kan tillsättas i tvål för att tvålen ska vara mer skonsam mot huden. Varning: Är du mycket glutenallergisk kan du vara känslig mot oljan.
Panthenol - Lösligt i vatten men INTE i oljor. Används ofta som hårvårdande ämne i schampo och balsam, även i vissa hudkrämer. Effektivt på skadad hud, omvandlas till vitaminen b5 när det kommer i kontakt med syre, vilket huden mår bra av.
Sweet almond oil - ¨Kan användas som sminkborttagningsmedel, är alltså ganska mild. Används ofta som massageolja då det tar relativt lång tid för oljan att tränga in i huden.
Triethanolamine - Troligen den första verksamma ingrediens i 30-talets första syntetiska schampon. Vattenlöslig. Har efter lösling i vatten ett mycket högt ph-värde och är irriterande på huden. Huvudegenskaper: Avfettande. Kan förekomma i flytande eyeliner. Är en ingrediens i Neutrogenas tvål bland annat. Enligt arbetarskyddsstyrelsen är detta ämne allergiframkallande, men när det ingår i flytande tvål är allergiska reaktioner ovanliga. Kan tas upp av huden (hos möss i alla fall) och ev. orsaka levercancer. Enligt lag får max 2,5% förekomma i kosmetiska preparat som inte sköljs av. Oklart vad det är för lagstiftning angående produkter för djur.
Melalevca - Kan inte hitta någon uppgift
Salvia officinalis - Flerårig ört, i vissa kloster anses det vara en universalmedicin. Mycket mytomspunnen medicinalväxt, the på bladen sägs lindra PMS bland annat.
Aloe vera gel - Används som hudvårdande medel, påskyndar läkning och minskar ärrbildning.
Tea tree oil - Dödar bakterier och löser upp var, används ofta som bakterie- och svampdödande medel. Ofta i aknetvålar bland annat. Bör inte förvaras i plastflaska då en av oljans beståndsdelar kryper in i plasten. Kan användas som rumsdoft för att klara tankarna och öka koncentrationen. Effektivt flug- och myggmedel. Säljs ofta som naturläkemedel för utvärtes bruk. Effektiv mot mjäll. Katter är mycket känsliga mot oljan och får katten i sig bara ett par droppar kan veterinärbesök vara akut nödvändigt. Tea tree olja är förbjudet i Norge. Några europeriska länder rekommenderas att inte använda mer än 1% olja i sina produkter. Man misstänker att de som reagerar på oljan egentligen reagerar på att oljan blivit gammal eller felhanterad.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0